آیا تا به حال حس کردهاید که بینی تان به طور کامل مسدود شده و نفس کشیدن برایتان دشوار شده است؟ ممکن است این مشکل به دلیل پولیپ بینی باشد. پولیپ ها ، توده های نرم و غیر سرطانی هستند که در داخل بینی و سینوس ها رشد می کنند. این مهمانان ناخوانده می توانند تنفس شما را مختل کرده و زندگی روزمره تان را تحت تاثیر قرار دهند. اما نگران نباشید! در این مقاله به طور کامل با پولیپ بینی ، علائم ، علل و روشهای درمان آن از جمله جراحی بینی ، آشنا خواهید شد. پس با ما همراه باشید تا به شما کمک کنیم تا از شر این مشکل خلاص شوید و نفس عمیقی بکشید!
پولیپ بینی چیست؟
پولیپ ها ، تودههای خوش خیم و غیرسرطانی هستند که از غشاء مخاطی بینی و سینوسها رشد می کنند. این توده ها میتوانند به صورت منفرد یا به صورت خوشه ای در داخل بینی و سینوس ها ایجاد شوند. پولیپ های بینی از لحاظ ظاهری مانند انگور بوده و توده هایی خاکستری و یا بی رنگ می باشند که در اکثر موارد ناشی از مخاط سینوس ها و خود بینی می باشد. معمولاٌ این توده ها به صورت متعدد درون بینی و هر دو طرف آن ایجاد می شوند. پولیپ بینی ممکن است در هر سنی به سراغ افراد بیاید اما طبق آمار بیشتر در افراد جوان و میانسال دیده شده است.
آیا پولیپ بینی میتواند ارثی باشد؟
اگرچه پولیپ به طور مستقیم یک بیماری ارثی محسوب نمیشود ، اما احتمال ابتلا به آن در افرادی که به علت های ژنتیکی به آلرژی دچار هستند ، بیشتر است. آلرژی یکی از عوامل اصلی ایجاد پولیپ های دماغ است ، به طوری که حدود 40 % افراد مبتلا به پولیپ دماغ ، سابقه آلرژی دارند.
بنابراین ، اگرچه ژنها نقشی مستقیم در ایجاد این توده های خوش خیم بینی را ندارند ، اما میتوانند با افزایش احتمال ابتلا به آلرژی ، خطر ابتلا را نیز افزایش دهند. علاوه بر آلرژی ، عوامل دیگری مانند عفونتهای مزمن بینی و سینوسها ، فیبروز کیستیک و حساسیت به آسپرین و NSAIDs نیز میتوانند در ایجاد پولیپ بینی نقش داشته باشند.
نکته: اگر سابقه خانوادگی آلرژی دارید ، برای کاهش خطر ابتلا به پولیپ ، لازم است آلرژی خود را به طور کامل کنترل کنید.
علت های ابتلا به پولیپ بینی
به طور دقیق مشخص نیست که علت پیدایش پولیپ های بینی چیست. اما تعدادی عوامل تحریک کننده وجود دارند که افراد را به میزان بیشتری مستعد ابتلا به این عارضه می کنند. عفونت ها ، آلرژی و هر وضعیتی که باعث التهابات طولانی مدت در بینی و سینوس ها شود ، ریسک تشکیل پولیپ را هم بالا می برد. از دیگر ریسک فاکتورها می تواند به موارد زیر اشاره کرد :
- آسم
- حساست به آسپرین
- فیبروز کیستیک
- کمبود ویتامین D
توجه : وجود سابقه این بیماری در یکی از والدین ، ریسک ابتلا برای فرزندان را هم بالاتر می برد.
پولیپ های بینی باعث بیماری آسم می شوند؟
پولیپ بینی و آسم دو بیماری مجزا هستند ، اما میتوانند با هم مرتبط باشند. به طور کلی ، این عارضه باعث بیماری آسم نمیشود ، اما میتواند علائم آسم را تشدید کند.
ارتباط بین پولیپ و آسم :
- التهاب: پولیپ دماغ و آسم هر دو با التهاب مزمن در مجاری تنفسی مرتبط هستند. این التهاب میتواند باعث انسداد مجاری تنفسی و علائمی مانند تنگی نفس ، سرفه و خس خس سینه شود.
- عفونت: عفونتهای سینوسی میتوانند علائم آسم را تشدید کنند. افراد مبتلا به پولیپ بیشتر در معرض خطر ابتلا به عفونتهای سینوسی هستند.
- انسداد مجاری تنفسی: این بیماری میتواند مجاری تنفسی را مسدود کند و تنفس را دشوار کند. این انسداد میتواند علائم آسم را تشدید کند.
تاثیر پولیپ بر آسم:
- تشدید علائم: وجود این توده ها در بینی میتواند علائم آسم مانند تنگی نفس ، سرفه و خس خس سینه را تشدید کند.
- کاهش کیفیت زندگی : علائم شدید آسم میتواند کیفیت زندگی افراد را به طور قابل توجهی تحت تاثیر قرار دهد.
- افزایش نیاز به دارو : افراد مبتلا به پولیپ بینی و آسم ممکن است به داروهای بیشتری برای کنترل علائم خود نیاز داشته باشند.
چه علائمی نشان میدهند که پولیپ بینی داریم؟
علائم پولیپ می تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد. برخی از افراد مبتلا به ممکن است هیچ علائمی نداشته باشند ، در حالی که برخی دیگر ممکن است علائم زیر را تجربه کنند:
نشانه | توضیح |
---|---|
گرفتگی بینی | این یکی از شایع ترین علائم است که می تواند به صورت دائمی یا متناوب باشد. |
آبریزش بینی | ترشحات بینی می تواند شفاف ، غلیظ یا رنگی باشد. |
ترشحات پشت حلق | این ترشحات میتوانند باعث احساس سوزش گلو ، سرفه و تهوع شوند. |
کاهش حس بویایی | این توده های خوش خیم بینی میتواند با مسدود کردن مجاری بینی ، حس بویایی را تحت تاثیر قرار دهد. |
سردرد | درد در ناحیه پیشانی و صورت میتواند از علائم پولیپ بینی باشد. |
احساس پری در بینی | این احساس میتواند به دلیل انسداد مجاری بینی توسط پولیپها ایجاد شود. |
خونریزی بینی | خونریزی بینی میتواند به صورت خفیف یا شدید باشد. |
خرخر کردن در هنگام خواب | خرخر کردن میتواند به دلیل انسداد جزئی مجاری تنفسی توسط پولیپها ایجاد شود. |
آیا پولیپ های بینی خطرناک هستند؟
با توجه به اینکه پولیپ های دماغ توده های خوشخیم هستند ، به خودی خود مشکل چندان جدی برای سلامت افراد ایجاد نمی کند. اما اگر تحت درمان قرار نگیرند ، باعث تشدید علائم و بروز عفونت هایی می شود که برای شما آزار دهنده خواهد بود حتی کیفیت زندگی تان را تحت تاثیر قرار می دهد.
پولیپ های بینی چه عوارضی دارند؟
اگر پولیپ های بینی را بدون درمان رها کنید ، ممکن است منجر به پیدایش عوارضی شود که در ادامه به آن ها اشاره کرده ایم :
- عفونت مزمن سینوس ها (سینوزیت) : پولیپ ها موجب انسداد خروج مخاط و ترشحات از سینوس ها شده و تجمع این مخاط ها باعث عفونی شدن سینوس ها می شود.
- آپنه خواب : اگر پولیپ بینی بزرگ باشد یا بیش از یک پولیپ در داخل بینی وجود داشته باشد ، راه عبور هوا را مسدود می کنند. در نتیجه اختلال در تنفس به وجود می آید ؛ به خصوص در خواب. این قطع و وصلی تنفس در حین خواب را آپنه می گویند.
- آسم : اگر شخصی به صورت ارثی به تنگی نفس دچار باشد ، وجود پولیپ باعث تشدید این عارضه می شود.
- کاهش یا از بین حس بویایی : بخاطر انسدادی که این توده ها ایجاد میکنند ، فرد نمی تواند به خوبی بو ها را تشخیص دهد.
- عفونت های مکرر : به دلیل بسته بودن مسیر سینوس ها ، فرد مستعد ابتلا به عفونت های مکرر خواهد بود
درمان قطعی پولیپ بینی چیست؟
جراحی تنها راه قطعی برای درمان از بین بردن پولیپ های بوجود آمده داخل بینی است. اما باید بدانید که حتی بعد از جراحی ، هرچند اندک ، احتمال تشکیل مجدد پولیپ ها وجود دارد. با اینجال در اکثر موارد افراد بعد از انجام جراحی پولیپ دماغ ، رشد مجدد آن را تجربه نکردند.
آیا برای پولیپ بینی ، درمان خانگی موثر است؟
در حالی که هیچ درمان قطعی خانگی برای بیماری گفته شده وجود ندارد ، برخی از روشهای خانگی میتوانند به تسکین علائم و بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا به این بیماری کمک کنند.
توجه: قبل از استفاده از هر روش درمانی خانگی ، حتماً با پزشک خود مشورت کنید.
روشهای خانگی برای تسکین علائم پولیپ بینی:
- استفاده از بخور: بخور میتواند به مرطوب شدن مجاری بینی و کاهش گرفتگی بینی کمک کند. میتوانید از یک بخور سرد یا گرم استفاده کنید.
- استفاده از سرم شستشو بینی: سرم شستشو بینی میتواند به پاکسازی مجاری بینی از مخاط و آلایندهها کمک کند. میتوانید سرم شستشو بینی را از داروخانهها تهیه کنید یا خودتان در خانه بسازید.
- استفاده از کمپرس گرم: کمپرس گرم میتواند به کاهش درد و التهاب در ناحیه بینی و سینوسها کمک کند.
- مصرف مایعات زیاد: مصرف مایعات زیاد میتواند به رقیق شدن مخاط و دفع آن از بدن کمک کند.
- اجتناب از محرکها: محرکهایی مانند دود ، گرد و غبار و بوهای تند میتوانند علائم پولیپ بینی را تشدید کنند.
- کنترل آلرژی: اگر آلرژی دارید ، کنترل آلرژی میتواند به کاهش التهاب و علائم کمک کند.
راه های درمان پولیپ بینی چیست؟
انتخاب روش درمان پولیپ دماغ به اندازه و شدت علائم ، سلامتی عمومی بیمار و ترجیح او بستگی دارد. به طور کلی ، راه های درمان پولیپ ها شامل موارد زیر است:
درمان دارویی:
- اسپریهای استروئیدی بینی: این اسپریها خط اول درمان پولیپ بینی هستند و میتوانند التهاب و علائم آن را به طور قابل توجهی کاهش دهند.
- آنتیبیوتیکها: اگر پولیپ های داخل بینی به دلیل عفونت ایجاد شده باشد ، پزشک آنتی بیوتیک تجویز میکند.
- داروهای ضدالتهابی غیر استروئیدی (NSAIDs): NSAIDs مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن میتوانند به کاهش درد و التهاب کمک کنند.
جراحی:
در موارد شدید که پولیپ های بینی به درمان دارویی پاسخ نمیدهد یا علائم آن شدید است ، ممکن است نیاز به جراحی برای برداشتن پولیپها باشد. روشهای مختلفی برای جراحی پولیپ بینی وجود دارد ، از جمله:
- پولیپکتومی: این روش رایجترین روش جراحی برای برداشتن پولیپ دماغ است. در این روش ، جراح بینی با استفاده از ابزارهای مخصوص پولیپها را از داخل بینی خارج میکند.
- جراحی سینوس: اگر پولیپها در داخل سینوسها نیز رشد کرده باشند ، ممکن است نیاز به جراحی سینوس باشد. در این روش ، جراح با استفاده از ابزارهای مخصوص پولیپها را از داخل سینوسها خارج میکند.