جراحی بینی شکسته : علائم شکستگی بینی + درمان بینی شکسته

فهرست مطالب

شکستگی بینی شایع ترین آسیب در صورت است. این آسیب می تواند در اثر تصادف با ماشین و موتور ، در یک فعالیت ورزشی مانند فوتبال یا هاکی ، درگیری های فیزیکی و اصابت مشت ، افتادن و یا حتی برخورد با در یا دیوار وارد شود. بهتر است افراد بعد از دیدن علائم شکستگی بینی هرچه سریع تر به پزشک مراجعه کنند تا گرفتار مشکلات جدی ناشی از آن نشوند. چون ممکن است برای درمان به عمل بینی نیاز داشته باشید.

شکستگی بینی

چگونه متوجه شکسته شدن بینی می شویم؟

اگر ضربه وارد شده به بینی باعث شکسته شدن آن شده باشد ، معمولا علائمی بروز پیدا می کنند. پس اگر بعد از ضربه دیدن بینی تان ، علائم زیر را تجربه کردید ، می توانید احتمال شکستگی بینی را هم در نظر بگیرید : 

  • درد: درد به خصوص در ناحیه پل بینی ، یکی از شایع‌ ترین علائم شکستگی است که البته با توجه به شدت ضربه میزان آن هم متفاوت است. در این شرایط بینی به لمس حساس می شود.
  •  خونریزی : خونریزی بینی بلافاصله یا بعد از چند ساعت پس از آسیب‌ دیدگی هم می تواند نشان دهنده شکسته شدن بینی باشد.
  • تورم و کبودی : از دیگر علائم شکسته شدن بینی ورم به خصوص در ناحیه پل و نوک بینی و کبودی بینی و نواحی اطراف چشم است که باز هم ممکن است بلافاصله یا چند ساعت بعد از ضربه مشخص شود.
  • دشواری در تنفس : اگر ضرب دیدگی بینی باعث شکسته شدن استخوان و جابجایی آن شده باشد ، متوجه تغییراتی در نفس کشیدن تان خواهید شد.
  • ناهنجاری در شکل بینی : تغییر شکل بینی ، مانند کج شدن یا فرورفتگی ، می‌تواند نشان‌ دهنده شکسته شدن باشد. خروج ترشحات شفاف از بینی : گاهی اوقات ، ممکن است پس از شکستگی بینی ، مایع شفافی از بینی خارج شود.

انواع شکستگی بینی :

  1. شکستگی بدون جابجایی : در این نوع شکستگی بینی ، استخوان‌های بینی شکسته شده اما از جای خود حرکت نمی‌کنند و تغییر مشخصی در ظاهر یا نفس کشیدن بوجود نمی آورند.
  2. شکستگی با جابجایی : در این نوع شکستگی ، استخوان‌ های شکسته شده بینی و از جای خود حرکت می‌کنند و باعث کج به نظر رسیدن بینی یا مشکلت تنفسی می شوند.

چه تفاوتی میان شکستگی و ضرب دیدگی بینی است؟

شکستگی و ضرب دیدگی بینی هر دو می‌توانند تجربیات ناخوشایندی باشند که با علائم مشابه همچون درد ، تورم و کبودی همراه هستند. با این حال ، تفاوت‌ های اساسی بین این دو وضعیت وجود دارد که درک آنها برای تشخیص و درمان صحیح مهم است.

شکستگی بینی

شکستگی به معنای شکستن استخوان بینی است که می‌تواند ناشی از ضربه مستقیم به بینی ، مانند تصادف ، برخورد ورزشی ، سقوط یا نزاع باشد. علائم شکسته شدن دماغ شامل درد ، خونریزی ، تورم ، کبودی ، دشواری در تنفس ، تغییر شکل بینی و کاهش حس بویایی است.

ضرب دیدگی بینی

ضرب دیدگی بینی به آسیب به بافت‌ های نرم بینی بدون شکستن استخوان اشاره دارد که در نتیجه ضربه خفیف‌ تر به بینی ، مانند ضربه توپ یا برخورد با اشیاء باشد. علائم ضرب دیدگی بینی شامل درد ، تورم و کبودی است و معمولاً خونریزی ، دشواری در تنفس ، تغییر شکل بینی یا کاهش حس بویایی به همراه ندارد.

تشخیص

تشخیص دقیق بین شکستگی و ضرب دیدگی بینی با معاینه فیزیکی توسط پزشک انجام می‌ شود. در برخی موارد ، ممکن است برای بررسی دقیق‌ تر شکستگی و جابجایی استخوان‌ها ، از تصویربرداری با اشعه ایکس یا سی تی اسکن استفاده شود.

بعد از شکستن بینی باید چه کار کنیم؟

تا زمانی که خود را به پزشک برسانید، سعی کنید با انجام کارهای زیر خونریزی را قطع نموده و درد و تورم را کاهش دهید.

متوقف کردن خونریزی :

  • بعد از شکستگی بینی صاف بنشینید؛ دراز نکشید و به چیزی تکیه ندهید. بینی باید بالاتر از قلب قرار بگیرد.
  • سرتان را به جلو بگیرید تا خون به پشت گلو نرسد.
  • قسمت نرم بینی را بین انگشت شست و اشاره بگیرید. به مدت ۵ دقیقه آن را محکم نگاه دارید.
  • اگر خونریزی بند نیامد ، دوباره آن قسمت را ۱۰ دقیقه بین انگشتان خود بگیرید.

تسکین درد :

  • از مسکن های بدون نسخه مانند استامینوفن یا ایبوپروفن استفاده کنید.
  • سر خود را روی چند بالش اضافی بگذارید و بخوابید.

کاهش تورم :

  • یخ را در کیسه پلاستیکی ریخته و حوله را دور آن بپیچید. حوله یخ دار را به مدت ۱۰ دقیقه روی بینی خود نگاه دارید؛ سپس به مدت ۱۰ دقیقه آن را بردارید. این کار را چندین بار تکرار کنید.
  • بعد از شکستگی بینی حوله را روی بینی فشار ندهید. با این کار ممکن است به بینی خود آسیب بزنید.
  • در دو روز اول بعد از جراحت ، حداقل روزی چهار بار روی بینی تان یخ بگذارید.

در چه صورت باید سریعاً به اورژانس مراجعه کنیم؟

  • آسیب به سر یا گردن که ممکن است با سردرد شدید، گردن درد، استفراغ یا کاهش هوشیاری همراه باشد.
  • سخت نفس کشیدن
  • خونریزی که بند نمی‌آید
  • یک تغییر فاحش در شکل بینی که به ورم ربطی ندارد؛ مثل ظاهر کج یا پیچ خورده.
  • خروج مایعات شفاف از بینی

عوامل خطرزا که سبب شکستگی بینی می شود چیست؟

هر فعالیتی که خطر صدمه به صورت را بالا می برد ، خطر شکسته شدن دماغ را افزایش می دهد. این فعالیت ها شامل موارد زیر است:

  • ورزش هایی مثل فوتبال و هاکی ، مخصوصا اگر بدون کلاه نقاب دار باشد
  • درگیری فیزیکی
  • دوچرخه سواری
  • وزنه برداری
  • رانندگی بدون بستن کمربند ایمنی

عوارض شکستگی بینی چیست؟

1- انحراف تیغه بینی 

شکستگی دماغ ممکن است منجر به انحراف بینی شود. زمانی که دیواره نازک بین دو سوراخ بینی کج شود ، انحراف بینی رخ داده که راه هوا را در بینی تنگ می کند. داروهای ضدگرفتگی بینی و آنتی هیستامین ها به کنترل عواقب آن کمک می کنند اما برای اصلاح دائمی عارضه باید عمل جراحی بینی انجام شود. در طول جراحی ، بهترین جراح بینی می تواند شکستگی و انحراف را همزمان ترمیم کند.

2- خون مردگی 

گاهی اوقات ، لخته های خون در بینی شکسته جمع می شوند و شرایطی به نام هماتوم یا آبسه سپتوم بینی ایجاد می شود. هماتوم تیغه بینی یکی از سوراخ های بینی یا هر دو را مسدود می کند. این لخته ها باید از طریق جراحی تخلیه شوند تا به غضروف بینی آسیبی نرسد.

3- شکست غضروف بینی:

هنگامی که شکستگی بینی به علت ضربه شدید ، مانند یک تصادف باشد ، ممکن است یک شکستگی غضروفی نیز گریبان گیر بینی شود. اگر صدمه به قدری باشد که نیازمند جراحی باشد ، بهترین جراح بینی باید هم استخوان و هم غضروف را بررسی و برای ترمیم آن ها اقدام کند.

4- آسیب به گردن:

شکستگی بینی ناشی از حوادث سریع (مانند تصادف با وسایل نقلیه) ممکن است با صدمه به گردن همراه باشد. اگر ضربه به قدری شدید بوده که بینی شکسته ، پس احتمالاً استخوان های گردن هم مورد آسیب قرار گرفته اند.

آیا می توان در خانه شکستگی بینی را درمان کرد؟

شکستگی دماغ یک آسیب جدی است که نیاز به مراقبت پزشکی توسط متخصصان واجد شرایط دارد. تلاش برای درمان شکستگی بینی در خانه می‌تواند خطرناک باشد و منجر به عوارض جانبی جدی ، از جمله موارد زیر شود :

  1.  مشکلات تنفسی : اگر استخوان‌ های شکسته بینی به درستی جفت نشوند ، می‌توانند مجرای بینی را مسدود کرده و تنفس را دشوار کنند.
  2.  عفونت : عفونت در ناحیه شکسته می‌تواند خطرناک باشد و منجر به عوارض جدی مانند آبسه یا مننژیت شود.
  3.  تغییر شکل دائمی بینی : اگر شکستگی به درستی درمان نشود ، ممکن است باعث تغییر شکل دائمی بینی شود.
  4.  آسیب به عصب : شکستگی بینی می‌ تواند به اعصاب بویایی یا سایر اعصاب در ناحیه صورت آسیب برساند.

روش های درمان شکستگی بینی چیست؟

1- روش اصلاح دستی (غیر جراحی) :

گاهی استخوان بینی شکسته می شود اما در جای خود باقی می ماند. در این صورت ، نیاز به جراحی نیست و استخوان خود به خود جوش می خورد. اگر پزشک تشخیص دهد که نیازی به جراحی نیست، تا یک الی دو هفته بعد از شکستگی بینی و از بین رفتن علائم ، باید درمان را انجام داد. اگر بیش از این طول بکشد، جراحت خود به خود بهبود می یابد که ممکن است منجر به بد جوش خوردن بینی گردد.

ممکن است پزشک بینی را گچ بگیرد تا در طول بهبودی از آن محافظت شود. پزشک چیزی مانند آتل در داخل بینی شما خواهد گذاشت و بیرون آن را پانسمان می کند ، این کار باعث می شود که بینی در طول درمان در جای خود قرار بگیرد. چند آنتی بیوتیک هم برای جلوگیری از عفونت تجویز خواهد شد.

2- جراحی :

هنگامی که شکستگی بینی شدید باشد یا بیش از دو هفته از آن گذشته باشد ، احتمالاً پزشک گزینه جراحی را انتخاب می کند. هدف این جراحی برگرداندن استخوان بینی به جای درست خود و در صورت لزوم ، تغییر شکل بینی است. در موارد این چنینی ، جر احی باعث بهبود تنفس بیمار می گردد. معمولاً جراحی بینی شکسته نیازی به بستری شدن ندارد ، اما بیمار باید حدود یک هفته در خانه بماند تا تورم و کبودی رفع گردد.

دکتر امین آمالی

دکتر امین آمالی متخصص گوش ، حلق و بینی ، جراحی زیبایی بینی و صورت ، جراحی اندوسکوپی بینی و سینوس هستند. ایشان فارغ‌التحصیل دانشگاه علوم پزشکی تهران بوده و دوره تکمیلی در دانشگاه استنفورد آمریکا را گذرانده است. همچنین دکتر آمالی بیش از 15000 جراحی موفق را در کارنامه خود دارد.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

جدیدترین مجله های پزشکی

اشتراک گذاری مقاله

اشتراک گذاری

اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی

چاپ صفحه
پرینت