درمان خارش بینی

فهرست مطالب

خارش بینی به علل متفاوتی ممکن است اتفاق بیفتد که در برخی مواقع بسیار عذاب آور و غیر قابل تحمل خواهد بود و بر خلاف این که مسئله ساده ای به نظر می آید ، در صورت استمرار می تواند سبب سلب آرامش فرد شده و در زندگی او اختلال ایجاد کند. همانطور که گفته شد خارش بینی در پی علل مختلفی ایجاد می شود که از آن جمله می توان عارضه خارش بینی پس از جراحی بینی و یا بروز بیماری های آلرژیک که به طور مداوم در اثر تغییرات فصول در افراد ایجاد می شوند را نام برد. پزشک متخصص با شناسایی و تشخیص علت خارش بینی و به کاربردن روش درمانی صحیح و مناسب، در رفع عارضه و درمان آن به بیمار کمک می کند.

 

خارش بینی

 

علت و عواملی که باعث بروز خارش بینی می شوند؟

رینیت آلرژی : رینیت همان تحریک و التهاب مجاری بینی می باشد که علائمی از قبیل خارش ، عطسه، آبریزش بینی و ترشحات سینوس ها را در پی دارد. رینیت مزمن، در اثر “آلرژی های فصلی” و برخی عوامل دیگر رخ می دهد. همچنین ” نگهداری حیوانات خانگی” مثل گربه، سگ و همِستر نیز از دلائل ایجاد کننده رینیت آلرژی محسوب می شوند.

آلرژی های فصلی : این نوع آلرژی در بعضی از فصل های سال به خصوص اواخر بهار و اوایل تابستان ، به دلیل “گرده افشانی گیاهان” اتفاق می افتد و موجب بروز خارش در بینی ، آبریزش بینی ، عطسه و اشک ریزش در چشم می شود.

آلرژی غذایی : برخی از مواد خوراکی (مانند: پنیر، رب گوجه فرنگی، ژامبون، سس سویا، ماهی، پیتزا و غیره) به دلیل این که حاوی مقادیر زیادی “هیستامین” هستند، در بعضی افراد سبب ایجاد آلرژی می شوند.

سرماخوردگی : سرماخوردگی و ” عفونت گلو و سینوس ها ” عوامل دیگری هستند که خارش بینی را به دنبال خواهند داشت.

بیماری های پوستی : “بیماری های پوستی” (مانند: اگزما، قارچ، پسوریازیس و غیره ) که عارضه عمده آنها التهاب و قرمزی و خارش و زخم در پوست می باشد ، از عواملی هستند که می توانند بروز خارش در بینی را نیز سبب شوند.

خشکی هوا : در مناطق گرمسیر و کم باران، “کمبود رطوبت” و خشکی هوا می تواند سبب خشکی بینی و در پی آن خارش در بینی شود. در این مناطق بهتر است افراد با استفاده از دستگاه های تولید بخار ( دستگاه بخور ) هوای منزل را مرطوب نگه دارند، زیرا رطوبت هوا مانع خشک شدن مخاط بینی شده و از خارش جلوگیری می کند.

جراحی بینی : بعد از عمل کردن بینی هم ممکن است خارش را تجربه کنید. خارش بینی پس از عمل می تواند به دلیل حساسیت پوست به پانسمان قرار گرفته بر روی بینی باشد. یکی دیگر از علت های حس خارش بینی همراه با سوزش بعد از عمل ، بهبود محل زخم هاست.

 

خارش بینی

 

علت خارش بینی بعد از جراحی چیست؟

دلایل مختلفی می تواند برای خارش بینی بعد از عمل جراحی وجود داشته باشد، که برخی از آنها عبارتند از:

خشکی:

  • پوست داخل بینی بعد از جراحی به دلیل دستکاری در حین عمل و همچنین بخیه ها، تحریک شده و خشک می شود.
  •  این خشکی می تواند منجر به خارش و ناراحتی شود.

تحریک:

  •  اسپلینت یا گچ بینی می تواند پوست بینی را تحریک کند و باعث خارش شود.
  •  همچنین، داروهایی که بعد از جراحی مصرف می کنید، می توانند عوارض جانبی مانند خشکی یا خارش پوست داشته باشند.

آلرژی:

  •  اگر به مواد مورد استفاده در حین جراحی مانند بخیه ها یا اسپلینت ها آلرژی داشته باشید، ممکن است بینی شما دچار خارش شود.
  •  همچنین، اگر بعد از جراحی در معرض گرد و غبار، دود یا سایر مواد حساسیت زا قرار بگیرید، ممکن است دچار خارش بینی شوید.

عفونت:

  •  در موارد نادر ، عفونت می تواند باعث خارش بعد از جراحی بینی شود.
  •  اگر همراه با خارش، تب، قرمزی یا ترشح چرکی از بینی دارید، باید به پزشک مراجعه کنید.

سایر علل:

  •  گاه، خارش می تواند ناشی از عوامل دیگری مانند استرس ، اضطراب یا عادات عصبی مانند مالیدن بینی باشد.

خارش بینی بعد از عمل تا چه مدت ادامه دارد؟

می توان گفت خارش بعد از جراحی به طور متوسط برای همه تا یک هفته ادامه دارد. البته به یاد داشته باشید میزان و مدت زمان خارش در افراد مختلف متفاوت است و به عوامل مختلفی مانند میزان حساسیت پوست ، نوع عمل انجام شده و نحوه مراقبت های بعد از عمل بستگی دارد. در اکثر موارد ، خارش بینی طی چند روز یا چند هفته به طور خود به خود از بین می رود. البته به کمک راهکارهایی که از سمت جراح به شما گفته می شود می توانید سرعت بهبود خارش بعد از جراحی بینی را افزایش دهید.

درمان خارش بینی

به بیماران عزیز توصیه می شود برای درمان صحیح این عارضه حتماً به جراح و متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه نمائید تا پزشک متخصص با تشخیص درست و ارائه روش درمانی صحیح و مناسب شما را در رفع عارضه و رسیدن به سلامتی و آرامش یاری نماید. پزشک متخصص در ابتدا جهت تشخیص علت، برای بیمار تست آلرژی تجویز می کند، سپس بهترین و مناسب ترین روش درمانی را برای او به کار می برد. کارهایی که بیمار طبق دستور پزشک در طی مراحل درمان باید انجام دهد:

شستشوی بینی برای کنترل خارش

تا زمان رفع کامل عارضه، روزانه یک مرتبه شستشوی بینی انجام شود. در صورتی که عامل خارش ، عفونت سینوس ها یا خشکی بینی باشد، شستشوی بینی می تواند خارش بینی را کاملاً از بین ببرد.

استفاده از اسپری بینی برای کاهش خارش بینی

استفاده از اسپری بینی سبب تمیز و مرطوب شدن مجاری بینی می شود و به این ترتیب خشکی بینی کاهش یافته و حتی در مواردی به طور کامل از بین می رود.

تاثیر مصرف مایعات در کمتر شدن خارش بینی

در مواردی که عامل خشکی بینی، عفونت سینوس ها یا سرماخوردگی باشد، با نوشیدن مایعات و هیدراته کردن بدن می توان از خشک شدن بینی پیشگیری به عمل آورد. میزان مصرف مایعات در هر فرد، به سن و سال و جنسیت او بستگی دارد، اما به طور کلی مصرف 8 لیوان آب در طول شبانه روز برای بزرگسالان کافی و مناسب می باشد.

 تحریک نکردن بینی 

گاهی اوقات افراد سعی می کنند با دمیدن در بینی بیمار به رفع خارش آن کمک کنند، اگرچه این کار بی تأثیر نیست اما امکان دارد بینی را بیشتر تحریک کرده و سبب تشدید خارش شود. بنابراین توصیه می شود افراد از تحریک بینی خود به هر شکلی اجتناب کنند.

دوری کردن از محرک های خارش بینی

همانطور که اشاره شد از جمله عوامل حساسیت زا، تغییرات فصول و نگهداری حیوانات خانگی می باشند. طبعاً در این موارد با دوری کردن از این عوامل آلرژی زا (گرد و خاک، گرده گیاهان و موی حیوانات) و همچنین استفاده کردن از تهویه مطبوع در منزل می توان از بروز این عارضه جلوگیری کرد.

استفاده از داروهای ضد آلرژی

در بعضی موارد شدید خارش بینی که انجام و رعایت هیچ یک از روش های ذکر شده کمکی به درمان نکند، پزشک متخصص برای بیمار داروهای ضد آلرژی تجویز می نماید. البته باید توجه داشت که استفاده از این داروها به صورت موقت مشکل را بهبود می بخشد و لازم است که سعی شود تا عامل ایجاد عارضه از ریشه درمان و برطرف شود.

دکتر امین آمالی

دکتر امین آمالی متخصص گوش ، حلق و بینی ، جراحی زیبایی بینی و صورت ، جراحی اندوسکوپی بینی و سینوس هستند. ایشان فارغ‌التحصیل دانشگاه علوم پزشکی تهران بوده و دوره تکمیلی در دانشگاه استنفورد آمریکا را گذرانده است. همچنین دکتر آمالی بیش از 15000 جراحی موفق را در کارنامه خود دارد.

5 1 رای
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
1 دیدگاه
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
فاطمه
فاطمه
1 سال قبل

سلام من بینیم بشدت گاها بصورت موضعی ینی اطراف بینیم پره ها و نوکش میخاره و احساس میکنم ریشه استرسی داره چیکار میتونم برای رفعش بکنم

جدیدترین مجله های پزشکی

اشتراک گذاری مقاله

اشتراک گذاری

اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی

چاپ صفحه
پرینت