کبودی بعد از جراحی بینی : علت و روشهای درمان کبودی بعد از عمل بینی

کبودی بعد از جراحی بینی از عوارض کوتاه مدت و طبیعی است. کبود شدن اطراف بینی و چشم ها پس از جراحی بینی در همه افراد اما به میزان مختلف ایجاد می شود و پس از مدتی به طور کامل از بین می رود. تا زمانی که شدت کبودی در سطح معمول است و روند بهبودی را به طور طبیعی طی می کند ، نیازی نیست نگران باشید. البته که برای کنترل و کاهش سریع تر کبودی ایجاد شده ، راهکارهایی وجود دارد که توسط جراح بینی در اختیار شما قرار می گیرند. برخی از این اقدامات به پروسه آمادگی قبل از جراحی بینی و تعدادی هم به مراقبت های دوره نقاهت بعد از عمل مربوط می شود. در ادامه توضیحات کاملی را در این خصوص به شما ارائه می دهیم.

کبودی بعد از جراحی بینی

چرا بعد از جراحی بینی کبود می شویم؟

کبودی بعد از جراحی بینی یک واکنش طبیعی بدن به تغییرات و ضربه‌ هایی است که در طی عمل جراحی به بافت‌ها وارد می‌شود. در حین جراحی ، برش‌ هایی در بافت‌ های بینی و گاهی در اطراف استخوان و غضروف‌ های بینی ایجاد می‌شود. این برش‌ ها و جابجایی‌ ها ممکن است باعث آسیب به رگ‌ های خونی کوچک در ناحیه بینی و اطراف آن ، از جمله زیر چشم‌ها ، شود. وقتی این رگ‌ های خونی آسیب می‌بینند ، خون از آن‌ ها نشت کرده و به زیر پوست می‌رود ، که منجر به تغییر رنگ و کبودی در این نواحی می‌شود. کبودی معمولاً در روزهای اول بعد از جراحی به وضوح دیده می‌ شود و ممکن است از رنگ بنفش تا زرد و سبز متغیر باشد.

علت کبودی اطراف چشم پس از عمل بینی

  • آسیب به رگ‌ های خونی کوچک: هنگام انجام جراحی ، به خصوص اگر استخوان‌ های بینی جابجا یا اصلاح شوند ، ممکن است رگ‌ های خونی کوچک در ناحیه بینی و اطراف آن آسیب ببینند. این آسیب باعث نشت خون به بافت‌ های اطراف می‌شود که نتیجه آن کبودی در ناحیه اطراف چشم است.

  • التهاب و تورم: بعد از جراحی بینی ، بدن به طور طبیعی واکنش التهابی نشان می‌ دهد تا بهبودی را آغاز کند. این التهاب و تورم می‌ تواند به مناطق اطراف بینی و چشم گسترش یابد و باعث کبودی شود.
  • ساختار آناتومیک بینی و چشم : نزدیکی بینی به حفره‌ های چشمی و بافت‌ های نازک اطراف آن ، باعث می‌ شود که هر گونه تغییر یا جراحی در بینی ، به سرعت بر ناحیه اطراف چشم هم تأثیر بگذارد. و همین نزدیکی ساختاری یکی از دلایل مهم گسترش کبودی به این ناحیه است.
  • فاکتورهای فردی : عوامل ژنتیکی و ویژگی‌ های فردی مانند نوع و ضخامت پوست و قدرت رگ‌ های خونی نیز می‌ تواند بر میزان کبودی تأثیر گذار باشد. افرادی که پوست نازک‌ تری دارند یا رگ‌ های خونی آن‌ها ضعیف‌ تر است، معمولاً کبودی بیشتری را تجربه می‌کنند.
  • فشار و ضربه‌ های حین و بعد از عمل : گاهی فشار و ضربه‌ های وارد شده به ناحیه بینی حین جراحی یا حتی در روزهای ابتدایی پس از عمل ، می‌تواند شدت کبودی را بیشتر کند.

چند روز بعد از عمل بینی کبودی از بین می رود؟

به طور کلی پس از عمل بینی ، مدت زمان از بین رفتن کبودی برای هر فرد متفاوت است. معمولاً بیشتر کبودی‌ ها در عرض 10 تا 14 روز بعد از جراحی برطرف می‌شوند. البته در برخی موارد ، ممکن است این روند تا 3 هفته طول بکشد. روند ظاهر شدن کبودی بعد از عمل بینی به این صورت است که روز اول بعد از جراحی ، شدیدترین حالت کبودی را می بینید که معمولا بنفش رنگ است. در روز دوم پس از جراحی ، کبودی به اوج خود می رسد. از روز سوم به بعد شما متوجه کاهش شدت ناحیه های کبود شده هستید. عواملی مثل نوع پوست ، سن و روش جراحی می‌ توانند روی سرعت بهبودی تأثیر بگذارند. برای کمک به کاهش کبودی ، پزشکان توصیه می‌کنند از کمپرس سرد استفاده کنید، سرتان را بالا نگه دارید و از مصرف داروهایی که باعث رقیق شدن خون می‌شوند خودداری کنید.

اگر بعد از 3 هفته هنوز کبودی قابل توجهی دارید ، بهتر است با بهترین جراح بینی مشورت کنید. به این مورد هم توجه داشته باشید که انجام یکسری کارها باعث شدید شدن کبودی های بعد از عمل بینی می شوند ؛ مثل :

  1. حرکت بیش از اندازه صورت (حرف زدن و خندیدن زیاد)
  2. خوابیدن به پهلو یا شکم
  3. پایین نگه داشتن سر
  4. برداشتن جسم سنگین

برای کاهش ورم بعد از جراحی بینی چه باید کرد؟

اقدامات قبل از جراحی بینی جهت کاهش میزان کبودی ناشی از جراحی
  • خودداری از مصرف داروهایی از قبیل آسپرین و بروفن که موجب رقیق شدن خون می شوند.
  • خودداری از مصرف تمامی مکمل‌های گیاهی یا مولتی ویتامین‌ها
  • خودداری از مصرف دخانیات و مشروبات الکلی
اقدامات بعد از جراحی بینی برای کاهش کبودی بعد از جراحی بینی
  • در مدت زمانی که بینی پانسمان دارد ، آن را لمس نکنید
  • بعد از جراحی بینی تا 48 ساعت از کمپرس سرد یا یخ استفاده کنید. 
  •  در 72 ساعت اول ، از آب میوه‌ های طبیعی مثل آب کرفس ، آب هویج ، آب آناناس استفاده کنید.
  •  سر خود را همواره به سمت بالا نگه دارید و به جلو خم نکنید.
  •  هنگام خوابیدن دو تا سه بالشت را زیر سر خود بگذاری.
  • در معرض نور خورشید قرار نگیرید
  • به مدت دو هفته بعد از جراحی بینی دخانیات و مشروبات الکلی مصرف نکنید
  •  تا 2 هفته آسپرین و مکمل‌ های گیاهی که خون را رقیق می کنند ، مصرف نکنید.

پماد برای رفع کبودی بعد از عمل بینی

برای کاهش کبودی ‌ها بعد از عمل بینی ، استفاده از پمادهای مناسب می‌ تواند به تسریع فرآیند بهبود کمک کند. پمادهایی که برای کاهش کبودی و تورم پس از عمل بینی استفاده می‌شوند ، اغلب حاوی ترکیباتی هستند که جریان خون را بهبود می‌ بخشند و التهاب را کاهش می‌ دهند.

یکی از پمادهای رایج برای کاهش کبودی بعد از جراحی بینی ، پماد آرنیکا (Arnica) است. این پماد از گیاه آرنیکا تهیه شده و خواص ضد التهابی و بهبود دهنده جریان خون دارد که می‌تواند به کاهش کبودی‌ های پس از جراحی بینی کمک کند. معمولاً توصیه می‌ شود که این پماد را روزی چند بار به آرامی روی ناحیه کبود شده بمالید ، اما باید دقت کنید که با زخم‌ های باز تماس نداشته باشد.

پماد دیگری که ممکن است برای شما مناسب باشد ، پماد هپارین (Heparin) است. هپارین ماده‌ ای است که از تشکیل لخته‌ های خون جلوگیری کرده و به بهبود کبودی‌ ها و تسریع جذب خون ‌های زیر پوستی کمک می‌ کند. این پماد نیز باید به آرامی و با احتیاط روی ناحیه مورد نظر استفاده شود.

قبل از استفاده از هر پمادی ، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید تا مطمئن شوید که محصول انتخابی برای وضعیت شما مناسب است و با شرایط پزشکی خاصی که دارید تداخل ندارد. همچنین ، پیروی از دستورات پزشک در خصوص نحوه و مدت زمان استفاده از پمادها اهمیت بسیاری دارد.

دکتر امین آمالی

دکتر امین آمالی متخصص گوش ، حلق و بینی ، جراحی زیبایی بینی و صورت ، جراحی اندوسکوپی بینی و سینوس هستند. ایشان فارغ‌التحصیل دانشگاه علوم پزشکی تهران بوده و دوره تکمیلی در دانشگاه استنفورد آمریکا را گذرانده است. همچنین دکتر آمالی بیش از 15000 جراحی موفق را در کارنامه خود دارد.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
2 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
Sama
Sama
4 سال قبل

سلام آقای دکتر آمالی وقتتون بخیر
آقای دکتر مصرف آناهیل قبل از جراحی چقدر در کاهش ورم و کبودی بعد از عمل موثر هست؟

جدیدترین مجله های پزشکی

اشتراک گذاری مقاله

2
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x

اشتراک گذاری

اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی

چاپ صفحه
پرینت